Sinterklaas

Sinterklaas ideeen

De Sint en zijn Pietenvrienden zijn weer veilig aangekomen in ons land en binnen drie weekjes kloppen zij alweer op een heleboel voordeuren. En terwijl de scholen veel aandacht besteden aan Sinterklaas en de kinderen vol spanning afwachten, zijn alle “hulpsinterklazen” van Nederland waarschijnlijk alweer (bijna) druk in de weer met het kopen van cadeautjes en het plannen van Sinterklaasavond. Zucht… Maar laten we wel wezen: ondanks alle recente ophef – die het eigenlijk voor niemand echt leuker heeft gemaakt – blijft Sinterklaas één van de gezelligste feesten van het jaar en is het de moeite altijd helemaal waard. Maar wat maakt dit feest nou eigenlijk zou leuk? Natuurlijk is dat een samenspel van factoren. Heel veelzeggend is het welbekende zinnetje “vol verwachting klopt ons hart”. Kinderen en volwassenen hebben al weken van tevoren voorpret. Voeg daar het gezellige winterweer en het vroege donker, het lekkere eten, de traditionele liedjes en de mooie pakjes aan toe, en de typische Sinterklaassfeer is al bereikt.

Sinterklaas spelletjes en activiteiten

Natuurlijk is het wel een erg leuk idee om pakjesavond op een originele manier aan te pakken en wat variatie aan te brengen in de klassieke formule, bijvoorbeeld door wat extra Sinterklaas spelletjes en activiteiten aan het programma toe te voegen. Knutsel bijvoorbeeld mooie pietenmutsen of een mijter met de kids, bak pepernoten, taai taai, of koekjes in paard- pieten- wortel- muts- of mijter vorm en/of maak samen rijmpjes of liedjes. Het is natuurlijk ook een heel leuk idee om de cadeautjes te verstoppen en de kids er naar te laten zoeken (in plaats van aan tafel te blijven zitten en de pakjes daar uit te pakken). De magie en spanning die een zoektocht met zich meebrengt zijn ongeëvenaard. Je kunt zelf raadseltjes bedenken die naar plekken en voorwerpen in (en misschien om) het huis leiden, maar je kunt jezelf die moeite ook besparen door onze speurtocht het Sinterklaasmysterie te gebruiken.

Deze gezellige gezinsspeurtocht is bij uitstek geschikt voor Sinterklaasavond. De raadseltjes waar deze speurtocht uit bestaat leiden naar plekken of voorwerpen die (zeer waarschijnlijk) in ieder huishouden voorkomen. Van ieder raadseltje zijn er twee versies met verschillende moeilijkheidsgraad: één voor de jongsten die nog niet kunnen lezen, schrijven en rekenen en één voor de kids die dit al wel kunnen. Zo kunnen jongere en oudere broertjes en zusjes het ook prima samen doen en wordt het een avontuur voor het hele gezin. Er zijn zes uitgebreidere raadsels die naar specifieke verstopplekken leiden en een lijst met kortere raadseltjes waar je zelf uit kunt kiezen, voor als je meer dan zes pakjes hebt gemaakt of gekocht. Super simpel dus en geweldig leuk. Je hoeft de speurtocht alleen maar uit te printen, te kiezen welke versie van ieder raadsel (of allebei, indien de kinderen verschillende leeftijden hebben) en de raadsels te plaatsen op de plekken die staan aangegeven in het speelschema. 

Neem hier een kijkje om te zien hoe deze speurtocht eruit ziet:

           Sinterklaas speurtocht

Alvast een heerlijke pakjesavond gewenst!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *